Samen naar huis

door
Project Gezinsbenadering
6/10/2022
leestijd 1 uur of meer

Dit werkboek is ontwikkeld om het re-integratieproces (terugkeer naar gezin) te bevorderen. Gezinnen worden uitgedaagd om te praten over het moment dat ‘papa’ weer vrijkomt. Het werkboek kan worden ingevuld met het hele gezin, maar er zijn ook individuele opdrachten voor het kind. Dit product is in samenwerking met FNO GeestKracht ontwikkeld.

Opdrachten zijn onder andere:

Doel: de bedoeling van dit werkboekje is het stimuleren van positieve gezinsrelaties. Vader, moeder en kind(eren) kunnen door spelelementen betekenisvol contact maken over de terugkeer van vader bij/in het gezin.

Onderbouwing: de actieve deelname van een vader in het leven van zijn kind(eren) is noodzakelijk, omdat een vader de fysieke, cognitieve en sociaal-emotionele ontwikkeling van zijn kind(eren) ondersteunt. Uit onderzoek komt naar voren dat jongvolwassen vaders in detentie en hun gezinnen behoefte hebben aan een beter re-integratieproces binnen het gezin. Het (plotseling) op afstand komen en later weer invoegen binnen nieuwe gezinsevenwichten is een ingewikkelde gezinsdynamiek die aandacht verdient. 

Implementeerbaarheid: het werkboekje is zo ontworpen dat het kan worden ingezet in elke gezinssituatie. Ook kan het werkboekje makkelijk worden gerealiseerd binnen de huisregels van de PI. Om deze redenen is het makkelijk en laagdrempelig toepasbaar. Vaders kunnen tijdens de bezoekmomenten, de (beeld)belmomenten en in een gezinskamer opdrachten in het werkboekje bespreken. 

Download bijlage
Workshops, activiteiten en trainingen
Niet gespecificeerd
Vernieuwd
20/3/2023
leestijd 5 minuten

Powerpoint workshop koken

In deze workshop gaan de kinderen met hun vader koken in de gevangenis. Vaders kunnen hiervan leren en ondertussen een band met hun kind(eren) opbouwen.

Theoretische modellen
Niet gespecificeerd
Vernieuwd
4/2/2023
leestijd 10 minuten

The Piramid Model: three levels of child-oriented work in prisons

All actions that penal institutions can carry out in the field of child-oriented work can be divided into three levels: 1) the facilitative level, 2) the active level, and 3) the intensive level.

Theoretische modellen
Niet gespecificeerd
Vernieuwd
31/1/2023
leestijd 10 minuten

Het Piramide Model: drie niveaus van kindvriendelijk werken in een PI

In dit model zijn de drie niveaus van kindgericht werken in de penitentiaire inrichting weergegeven. Deze niveaus zijn: 1) het facilitaire niveau, 2) het actieve niveau, en 3) het intensieve niveau.