Samen naar huis

door
Project Gezinsbenadering
6/10/2022
leestijd 1 uur of meer

Dit werkboek is ontwikkeld om het re-integratieproces (terugkeer naar gezin) te bevorderen. Gezinnen worden uitgedaagd om te praten over het moment dat ‘papa’ weer vrijkomt. Het werkboek kan worden ingevuld met het hele gezin, maar er zijn ook individuele opdrachten voor het kind. Dit product is in samenwerking met FNO GeestKracht ontwikkeld.

Opdrachten zijn onder andere:

Doel: de bedoeling van dit werkboekje is het stimuleren van positieve gezinsrelaties. Vader, moeder en kind(eren) kunnen door spelelementen betekenisvol contact maken over de terugkeer van vader bij/in het gezin.

Onderbouwing: de actieve deelname van een vader in het leven van zijn kind(eren) is noodzakelijk, omdat een vader de fysieke, cognitieve en sociaal-emotionele ontwikkeling van zijn kind(eren) ondersteunt. Uit onderzoek komt naar voren dat jongvolwassen vaders in detentie en hun gezinnen behoefte hebben aan een beter re-integratieproces binnen het gezin. Het (plotseling) op afstand komen en later weer invoegen binnen nieuwe gezinsevenwichten is een ingewikkelde gezinsdynamiek die aandacht verdient. 

Implementeerbaarheid: het werkboekje is zo ontworpen dat het kan worden ingezet in elke gezinssituatie. Ook kan het werkboekje makkelijk worden gerealiseerd binnen de huisregels van de PI. Om deze redenen is het makkelijk en laagdrempelig toepasbaar. Vaders kunnen tijdens de bezoekmomenten, de (beeld)belmomenten en in een gezinskamer opdrachten in het werkboekje bespreken. 

Download bijlage
Theoretische modellen
Faciliterende aanpak
Vernieuwd
31/1/2023
leestijd 15 minuten

Shortlist: 27 steps towards a child-friendly prison

There are many steps that prisons can take to focus on child friendliness. However, sometimes it is difficult to have a clear overview of what you can do and the steps that need to be taken. That i...

Werkdocumenten
Intensieve aanpak
Vernieuwd
10/11/2022
leestijd 5 minuten

Reglement beeldbellen vadervleugel

In dit reglement staan onder andere een aantal voorwaarden en regels met betrekking tot beeldbellen op laptops. Dit reglement is speciaal voor vaders op de vadervleugel.

Werkdocumenten
Vernieuwd
11/1/2023
leestijd 30 minuten

Stappenplan inloopruimte

Dit stappenplan is een leidraad om een laagdrempelige inloopruimte in te richten waar vaders advies kunnen vragen en vragen kunnen stellen aan een expert op het gebied van het aangaan van vader- ki...