De Gezinsbenadering in penitentiaire inrichtingen: verbinding tussen gedetineerde vader en kind

door
Simon Venema
Petrick Glasbergen
Annelies Kassenberg
6/10/2022
leestijd 1 uur of meer

Detentie heeft niet alleen invloed op het leven van de ouder in detentie, maar ook op het leven van hun gezinsleden. Het onderhouden van een positieve relatie kan bijdragen aan een succesvolle re-integratie en het welzijn van kinderen van een ouder in detentie. Het is voor vaders in detentie echter niet makkelijk om de band met gezinsleden te onderhouden.

De Family Approach in Wales en de Gezinsbenadering in Nederland spelen hierop in, met als hoogste doel om de problematiek onder kinderen van een ouder in detentie te verlichten en hardnekkige patronen van intergenerationele doorgave van crimineel gedrag te doorbreken. De eerste resultaten uit wetenschappelijk onderzoek zijn veelbelovend. Er worden nu belangrijke eerste stappen gezet, waarbij een cruciale rol weggelegd is voor de professionals van nu en van de toekomst. Dit artikel is gepubliceerd in Verslaving in context.

Bekijk het volledige onderzoek hier

Download bijlage
(Wetenschappelijk) onderzoek
Vernieuwd
11/1/2023
leestijd 1 uur of meer

Op weg naar kindvriendelijke penitentiaire inrichtingen: de Gezinsbenadering in de PI Veenhuizen

Simon Venema, Eric Blaauw, Monique Dijkstra en Marie-Anne de Groot beschrijven de eerste stappen die gezet zijn richting kindvriendelijke penitentiaire inrichtingen in 'Sancties'.

Werkdocumenten
Intensieve aanpak
Vernieuwd
10/11/2022
leestijd 5 minuten

Reglement beeldbellen vadervleugel

In dit reglement staan onder andere een aantal voorwaarden en regels met betrekking tot beeldbellen op laptops. Dit reglement is speciaal voor vaders op de vadervleugel.

Workshops, activiteiten en trainingen
Vernieuwd
11/1/2023
leestijd 10 minuten

PowerPoint workshop moodboards

Deze PowerPoint presentatie hoort bij de handleiding voor de workshop moodboard maken.