Gids ‘Jij staat er niet alleen voor’ helpt kinderen met ouder in detentie

door
Expertisecentrum K I N D
6/10/2022
leestijd 1 uur of meer

Expertisecentrum K I N D heeft een digitale gids uitgebracht voor familieleden en onderwijzers van kinderen met een ouder in detentie. 

Kinderen met een ouder in detentie verdienen het om gehoord, gezien en begrepen te worden. In de gids ‘Jij staat er niet alleen voor’ van Expertisecentrum K I N D staan ervaringsverhalen, tips en informatie. Er worden verschillende onderwerpen besproken, zoals het strafproces, vertellen over detentie, contact met de ouder en nog veelmeer waardevolle informatie om het kind te ondersteunen. 

Wat de gids extra bijzonder maakt is dat het samen met achterblijvende ouders, familieleden, leerkrachten enkinderen tot stand is gekomen. Dit maakt dat de gids goed aansluit op de vragen van zowel ouders, kinderen als onderwijzers. 

De gids ‘Jij staat er niet alleen voor’ kun je hier online downloaden.

Download bijlage
Theoretische modellen
Vernieuwd
11/1/2023
leestijd 15 minuten

Gezinstypologieën: een grote variatie aan gezinnen

In dit document is een duidelijk overzicht te vinden die de focus legt op de variatie binnen gezinnen. Dit wordt gedaan aan de hand van verschillende factoren die van invloed kunnen zijn op een gezin.

Werkdocumenten
Intensieve aanpak
Vernieuwd
10/11/2022
leestijd 5 minuten

Intakeformulier plaatsing vadervleugel

Dit intakeformulier kan door de vader in detentie worden ingevuld voor plaatsing op de vadervleugel.

Theoretische modellen
Niet gespecificeerd
Vernieuwd
31/1/2023
leestijd 10 minuten

Het Piramide Model: drie niveaus van kindvriendelijk werken in een PI

In dit model zijn de drie niveaus van kindgericht werken in de penitentiaire inrichting weergegeven. Deze niveaus zijn: 1) het facilitaire niveau, 2) het actieve niveau, en 3) het intensieve niveau.