Vaderschapstips voor (beeld)bellen

door
Project Gezinsbenadering
6/10/2022
leestijd 30 minuten

Het product betreft een boekje waarin vaders in detentie op een laagdrempelige manier toepasbare tips kunnen vinden over het invullen van hun vaderrol tijdens (beeld)bellen. Deze tips zijn gegenereerd uit gesprekken met hun peergroup. Dit product is in samenwerking met FNO GeestKracht ontwikkeld.

Onderdelen zijn onder andere:

Tips hoe de vader deel uit kan blijven maken van het gezin. Hierbij worden voorbeelden uitgeschreven van spelletjes die een gedetineerde vader via (beeld)bellen met zijn kind kan doen zoals samen schilderen, wie ben ik?, woordenslang, dilemma’s, supermarktspel, alfabet-huppelen, liedjes raden, etc.. 

Doel: het doel van het boekje om via (beeld)bellen deel uit te blijven maken van het dagelijkse leven binnen het gezin, zodat de contacten zo normaal mogelijk kunnen verlopen.

Onderbouwing: voor de opvoeding van een kind spelen zowel de vader als de moeder een belangrijke rol. Vaders besteden een deel van hun tijd als vader aan spelen met hun jonge kinderen. De kinderen geven ook de voorkeur aan hun vader als het gaat om spelen. Deze rol van de vader bevordert een actieve, competitieve, autonome en nieuwsgierige houding van het kind. Daarnaast heeft het een positieve werking op de sociale ontwikkeling van het kind en leert het kind over het beheersen van agressie. Hierdoor speelt de vader, naast de moeder, een unieke rol in de opvoeding en ontwikkeling van het kind. Het is dan ook belangrijk dat een vader zijn rol kan blijven invullen vanuit detentie.

Implementeerbaarheid: nieuwe vaders zouden dit boekje direct kunnen ontvangen wanneer ze in detentie terecht komen. Zij kunnen zelf besluiten of ze hier gebruik van willen maken. Neveneffect is dat de nieuwe vaders al bij de start van hun detentie aandacht krijgen voor hun rol als vader. Professionals binnen de PI zullen als cultuurdragers dit product kunnen ondersteunen en er in de loop van de detentie regelmatig aandacht aan kunnen besteden.

Download bijlage
Workshops, activiteiten en trainingen
Vernieuwd
11/1/2023
leestijd 10 minuten

Een dag brandweerman

Tijdens deze workshop zijn gedetineerde vader en kind een dag brandweermannen. Ook kunnen vader en kind veel leren van brandweermannen over de brandweer en het gevaar van vuur.

Theoretische modellen
Niet gespecificeerd
Vernieuwd
31/1/2023
leestijd 10 minuten

Het Piramide Model: drie niveaus van kindvriendelijk werken in een PI

In dit model zijn de drie niveaus van kindgericht werken in de penitentiaire inrichting weergegeven. Deze niveaus zijn: 1) het facilitaire niveau, 2) het actieve niveau, en 3) het intensieve niveau.

Werkdocumenten
Vernieuwd
11/1/2023
leestijd 30 minuten

Stappenplan inloopruimte

Dit stappenplan is een leidraad om een laagdrempelige inloopruimte in te richten waar vaders advies kunnen vragen en vragen kunnen stellen aan een expert op het gebied van het aangaan van vader- ki...