Hink-straf-sprong: gevangenis in Zwolle heeft nu een hinkelpad

De gevangenis in Zwolle mag best iets kindvriendelijker. Niet voor de bewoners, maar voor hun kinderen die er dikwijls tegenop zien om langs te gaan bij pa of ma. Het nieuwe hinkelpad voor de ingang moet ervoor zorgen dat ze niet met lood in de schoenen naar de PI komen.

"Voor een kind is het niet eenvoudig wanneer een ouder in de gevangenis zit", zegt Peter Schelkers, directielid van PI Zwolle. "Het kind heeft er niet voor gekozen, maar is eigenlijk ook slachtoffer van de detentie van vader of moeder. Zowel voor het kind als de ouder is het van groot belang de relatie zo goed mogelijk te houden."

Ouder-kinddagen

Het hinkelpad is bedacht door een medewerker. Gedetineerden hebben de tegels in verschillende kleuren geschilderd. Een eerste stap naar de 'ontspannen setting' die het gevang moet worden voor kinderen. Ander voorbeeld zijn de ouder-kinddagen die de PI regelmatig organiseert.

"Kinderen kunnen dan in een ontspannen setting op bezoek bij vader of moeder", zegt Schelkers. "Samen wat tijd doorbrengen en bijvoorbeeld een spelletje doen of even lekker kletsen is heel belangrijk voor het contact tussen kind en ouder."

"Het gevangenispersoneel dat betrokken is bij de ouder-kinddag draagt een speciaal ontworpen poloshirt, zodat ze een wat vriendelijker uitstraling hebben. We willen het komende jaar nog meer stappen zetten om het gevangenisbezoek voor kinderen laagdrempeliger te maken. Zo zijn er bijvoorbeeld plannen voor het kindvriendelijker inrichten van de route die een kind binnen de gevangenismuren moet afleggen naar de bezoekzaal."

Bron:
RTV Oost