(Demissionair) minister Weerwind op werkbezoek in PI Veenhuizen

Demissionair minister voor Rechtsbescherming Franc Weerwind bracht vorige week een werkbezoek aan gevangenis Esserheem, één van de drie locaties van penitentiaire inrichting (PI) Veenhuizen. De bewindsman bezocht de vadervleugel en de beperkt beveiligde afdeling (BBA) van Esserheem en sprak met personeel, gedetineerden en directieleden.

Weerwind ging onder meer in gesprek met twee gedetineerden die op de vadervleugel verblijven. Op deze afdeling is plek voor 23 gedetineerden die vader zijn en tijdens hun detentie in staat worden gesteld om de band met hun kind(eren) zo goed mogelijk te kunnen onderhouden. Dit om de schadelijke effecten van vaders gevangenisstraf voor de kinderen zoveel mogelijk te beperken.

Meer vadervleugels

Op dit moment hebben drie van de 29 gevangenissen in Nederland een vadervleugel. Esserheem en Norgerhaven in Veenhuizen en PI Leeuwarden. Als het aan demissionair minister Weerwind ligt, blijft het daar niet bij. Vorige week deed hij voor de camera van het Jeugdjournaal een oproep om meer gevangenissen kindvriendelijker te maken. Dit om de drempel voor gevangenisbezoek van kinderen lager te maken en ervoor te zorgen dat meer kinderen de band met hun ouder in detentie goed kunnen houden. De regering heeft hiervoor 500.000 euro beschikbaar gesteld.

Minister Weerwind: ,,Een kind moet zo min mogelijk de dupe zijn van de gevangenisstraf van een ouder, want het missen van een ouder is al zwaar genoeg. Daarom is het belangrijk dat kinderen hun vader in zo’n kindvriendelijke omgeving kunnen zien. Vaders leren door deze contacten hoe belangrijk hun gezin en leven buiten de gevangenis is, waardoor ze na hun straf minder snel de fout ingaan. Zo zorgen we naast de aandacht voor het kind ook dat Nederland veiliger wordt.”

Fijn

Vestigingsdirecteur Marie-Anne de Groot van PI Veenhuizen kijkt tevreden terug op het werkbezoek. ,,Het is fijn en goed dat een verantwoordelijk minister oprecht geïnteresseerd is en persoonlijk langskomt om zich te laten informeren over de dagelijkse gang van zaken in een gevangenis.”

Bron:
DVHN