Memory spel

door
Project Gezinsbenadering
6/10/2022
leestijd 10 minuten

Dit product dat in samenwerking met FNO GeestKracht is ontwikkeld, is een memoryspel met zowel gesloten als open vragen. Memory kan het geheugen, het concentratievermogen, de taalontwikkeling, en de cognitieve en sociale ontwikkeling van het kind stimuleren.

Doel: de bedoeling van het spel is het stimuleren van interactie tussen vader en kinderen tussen de 4 en 10 jaar tijdens bezoekmomenten, door een spel te implementeren wat het bezoek meer kindvriendelijk en betekenisvoller maakt.

Onderbouwing: zowel vaders, als kinderen gaan graag met elkaar om in spelvorm. De invloed van spel is groot, aangezien het bij kan dragen aan de sociale ontwikkeling van een kind en de directe band tussen vader en kind. Een manier waarop vaders betrokken kunnen blijven bij de opvoeding van hun kind(eren) tijdens bezoekmomenten is door middel van spel. De jongvolwassen vaders ervaren verschillende moeilijkheden omtrent de contactmomenten met hun kinderen. Over het algemeen missen kinderen het spel gedeelte en ook gaven de vaders aan dat ze de interactie met hun kind(eren) missen tijdens het bezoek. Vaders gaven aan dat zij graag een spel met vragen wilden, zodat zij tijdens de fysieke bezoekmomenten ander soort gesprekken kunnen voeren dan de dagelijkse (telefoon)gesprekken.

Implementeerbaarheid: het spel kan worden gespeeld in de reguliere bezoekersruimte en in speciale bezoekersruimtes. Er is rekening gehouden met huisregels zoals geen aanrakingen, aan de eigen kant van de tafel blijven en geen attributen over de tafel aan- of doorgeven. Het spel kan ook worden gespeeld met een scherm ertussen. Het spel zou kunnen worden toegevoegd aan het bestaande spelpakket. Het moet wel optioneel zijn en geen verplichting worden om het te spelen. Het spel moet nog industrieel ontworpen worden, waarbij rekening gehouden wordt met fluctuerende vragen. Er kunnen meerdere versies van het spel worden ontwikkeld.

Download bijlage
(Wetenschappelijk) onderzoek
Niet gespecificeerd
Vernieuwd
6/2/2023
leestijd 1 uur of meer

An exploration of imprisoned fathers’ needs in the Netherlands

Dit artikel dat met medewerking van Petrick Glasbergen geschreven is door Simon Venema en Eric Blaauw is gepubliceerd in Prison Service Journal en gaat over de belangrijkste behoeftes van vaders in...

Posters
Faciliterende aanpak
Vernieuwd
11/1/2023
leestijd 5 minuten

Kleurplaat kindvriendelijke entree-route

Deze kleurplaat, die gelijk is aan de Poster Entree-route, kan worden uitgeprint voor de kinderen die bij papa op bezoek komen. Ze kunnen de kleurplaat daar in kleuren, of mee naar huis nemen. Op d...

Workshops, activiteiten en trainingen
Vernieuwd
11/1/2023
leestijd 10 minuten

Een dag brandweerman

Tijdens deze workshop zijn gedetineerde vader en kind een dag brandweermannen. Ook kunnen vader en kind veel leren van brandweermannen over de brandweer en het gevaar van vuur.